Res till Kiel med familjen!

Kiel kan besökas året om, men det finns några speciella evenemang då staden blir extra intressant. Det traditionsenliga Kieler Woche i slutet av juni arrangerades första gången 1882 och är ett stort seglarevent med regattor och tävlingar. Evenemanget är faktiskt den största seglingsfestivalen i världen, och hit kommer miljoner besökare varje år och gör Kieler Woche till en riktig folkfest.

Du kan alltså ta färjan Göteborg-Kiel och vakna upp mitt i festivalveckan. Stenalines stora båt fungerar även som läktare för nästan 2 000 personer i den stora avslutningsceremonien. Härifrån har du första parkett när alla fartyg åker ut ur Kielviken i en tjusig parad. Under veckan anordnas även musikfestivaler, marknader och aktiviteter för barn, samt att du kan testa kulinariska specialiteter och titta på de närmare 100 fartyg som ligger i hamnen under Kieler Woche.

Hamnen i Kiel har även utmärkta cykel- och promenadstråk. Du kan cykla hela vägen från Kiel till Brünsbuttel 99 kilometer bort med övernattning på vägen, men du kan även ta dig till några av de stränder som finns runt om i Kielviken. På stranden Falkensteiner är fjorden som smalast, vilket gör att du kommer nära de stora kryssningsbåtarna som passerar. Schönberger är en annan populär strand precis utanför viken som även har hotell och riktigt lång sandstrand. Av kielborna kallas den lilla Brasilien eller Kalifornien.

På sommaren anordnas även Schleswig-Holstein Musikfestival, som är en av de största festivalerna för klassisk musik i världen. Kiel är festivalens mittpunkt, och både slottet, operan och skeppsvarvet formar alla bakgrund till de internationella stjärnor som uppträder på festivalen. Det finns alltså många anledningar till att ta färjan över till Kiel, även för besök på den årliga julmarknaden i december. På promenadavstånd från färjan finner du Rådhusplatsen och Alten Markt där du kan provsmaka tyska delikatesser, handla konsthantverk och dricka glüwein.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *