Låna pengar till ny bil

bilInför ett billån finns det en rad olika saker att tänka på för att få ett så fördelsaktigt lån som möjligt. I texten nedan går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på innan man skickar in sin ansökan.

Precis som när man ska låna pengar till en lägenhet så är man tvungen att betala en kontantinsats när man tar ett billån. Kontantinsatsen ligger på 20 % och det är en fördel om man sparat ihop pengarna för att visa att man har en trygg och säker ekonomi. Anledningen till detta är att räntan på billånet sätts beroende på låntagarens ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka lånet.

Därför bör man se till att eventuella obetalda skulder och betalningsanmärkningar är fixade innan man ansöker om lånet. Risken är annars att man får betydligt högre ränta eller i värsta fall inte blir beviljad lånet alls. Räntan på ett billån brukar ligga mellan 3,50 % upp till 9 %.

Anledningen till att ett billån har en lägre ränta än ett privatlån är att bilen fungerar som säkerhet för lånet, vilket innebär att banken har rätt att ta bilen ifrån låntagaren om personen inte betalar sin skuld. Det gör att banken tar en lägre risk att låna ut pengarna jämfört med ett lån utan säkerhet och det resulterar i en lägre ränta.

Ett annat krav som banken oftast har är att bilen inte får vara mer än 10 år vid köptillfället och vissa banker har även ett krav på att bilen ska köpas hos en auktoriserad bilhandlare.

Ett billån har oftast betydligt kortare löptid än till exempel ett bolån, det är inte helt ovanligt att de ligger mellan 2-7 år beroende på lånebelopp och bank. Därför kan månadskostnaden bli ganska hög för lånet och därför är det viktigt att kalkylera in lånet i sin nuvarande ekonomi så att man försäkrar sig om att man har råd med lånet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *